torsdag 27 januari 2011

Resa till Loy Kratong

Tyst med min cykel väntar jag på ett rött trafikljus. Det finns en bil körde förbi mig och folk hänga sina huvuden ut genom fönstret. Jag ser bakom och bredvid mig för att se vad som är så speciellt. Det finns inget att se ... när jag vrider runt och titta tillbaka till bilen inser jag att folk tittar på mig!

Jag vandrar på gatorna under Loy Krathong festivalen, och leta efter en "flower-båt" människor själva har gjort. Medan jag tar en thailändsk tjej som står bredvid mig, en bild på mig och log ursäktande. Resan har hittils varit spännande!

Det är ganska speciell för vissa människor att se en utlänning. I thailändska betyder utlänning "farang". Jag hör ofta att ord omkring mig. Det gör mig lite av en zoo, bara jag äger nu apan i stället för besökare!

Nu börjar jag förstå vissa ord när man talar i thailändska. Efter fyra dagar har jag börjat träna ljud meningar. Det är kul att lära sig språket och praxis. Ibland är det också svårt att höra eftersom det finns många ord som är väldigt lika och har en del ord kan ha flera betydelser. Du måste vara försiktig på vad tonen du uttalar ordet. Resor är alltid roliga.

Fem dagar i veckan (tisdag till lördag) jag jobbar på språkstudierna. På söndag och måndag är jag fri. Ofta har vi lite kul. I måndags hade vi en dag på stranden. Karoen, en missionär från här, har Johanna, Marielle och jag tagit till ön Ko Sichan. Det var jättegott! Ta ett dopp i ett varmt hav, njuta av solen och vackra omgivningar i bilden försöker konvertera. På tisdagen var jag tillbaka full av energi att studera språket ytterligare.

Förutom min inlärning är nu också engagera sig i missionsarbetet bland ungdomar och studenter här i Lopburi. Det finns en sorts ungdomscommunity centrum (Lopburi Ungdomens Hus ") där ett antal personer. Jag åker dit på tisdag eftermiddag efter mina klasser åka till thailändska studenter att hjälpa till med lära sig det engelska språket. I eftermiddag har jag varit där och det var roligt eftersom min lärares dotter var där också. På onsdag har jag lunch med eleverna i cafeterian på universitetet. Maten är smuts billigt. Du betalar 25 baht för en tallrik med god mat. Detta är översatt 50 cent! Vi har lunch med eleverna att bygga upp förtroende i hopp om att de går till engelska klass och även till andra aktiviteter i Ungdomens hus kommer.

Från min mamma, förstod jag att det finns en hel del folk som frågar efter min adress eftersom de vill skicka mig en biljett. Min adress är i slutet av januari som följer:

Joanne svenskar
PO Box 58
Lopburi 15.000
Thailand

Då jag flyttar till Weang Yai, men jag har ingen adress.

Förra helgen var Loy Krathong. Detta är en nationell helgdag som firas av det thailändska folket. På lördag morgon var vi på skolan lektion om betydelsen av semester. Det thailändska folket tror på många gudar och Loy Kratong är en fest för gudinnan av vatten. Det thailändska folket offra till gudinnan av vatten och tacka dem eftersom de kan också erbjuda ett felaktigt sätt har använt vattnet. Gatorna var blockerade, överallt där det fanns bås sålde allt: mat, väskor, kläder, smink och mycket mer. Det var Miss Loy Krathong valet var det sång och dans, det fanns boxningsmatcher och det fanns runt hemgjorda "båtar" (se mina bilder). "Så en båt är det offer som folket lansering. Vanligtvis är gjord av bananblad och blommor. På toppen är ett ljus och rökelse där. Ibland offrar sig också knippen av hår, naglar och pengar. Detta satte dem i båten.

Den andra dagen av festivalen, gick folk med sina båtar till floden för att lanseringen. Överallt såg flyter på floden och ljus på himlen du såg lyktor och fyrverkerier. Underbart att se! Nära floden var alla stånd som säljer levande sköldpaddor, ormar, fåglar och fiskar såldes. Det thailändska folket köper dessa djur och ge dem samma dag som festen sin frihet. På så sätt göra en god gärning i deras ögon och tror att detta är bra för deras karma (balansen mellan goda och dåliga gärningar).

I och för sig var det intressant att se allt, men det är också sorgligt att se att thailändska människor lever i skräck alla olika gudar de har. De offra till gudarna och att medan thailändska folket är ofta ganska dåliga. Du vill ha dem kommer de att uppleva frihet från denna träldom. Det är trevligt att se att fler och fler thailändska människor som upptäcker att Gud vill ge denna frihet. De upptäcker mirakel nåd som finns därför att Jesus dog för deras synder. De behöver inte göra mer uppoffringar och inte längre leva i skräck, men i frihet. Är inte det underbart?!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar